bakkerij-automatisering

kaasbehandeling

(de)palletiseren

inpakken/pick&place

interne logistiek

machinebelading/
(metaal)bewerking

 


 

Download leaflet (pdf)


kaasbehandeling: de compactlijn

DERO heeft een gepatenteerd ontwerp voor het behandelen van kazen: de compactlijn. Door gebruik te maken van haar kennis over het toepassen van industriële robots is een geheel nieuw concept voor kaasbehandeling ontstaan. Hierbij is de robot centraal gesteld, hetgeen heeft geresulteerd in een lijn die gekenmerkt wordt door eenvoud en compactheid.

Een van de belangrijkste uitgangspunten voor DERO bij het ontwikkelen van installaties voor de kaasbranche is dat deze zo compact en eenvoudig mogelijk dienen te zijn. Compact om pakhuisoppervlakte te besparen en eenvoudig omwille van het reinigen, de betrouwbaarheid en de onderhoudskosten. Deze uitgangspunten hebben, samen met het denken “vanuit de robot”, enige jaren geleden geleidt tot de ontwikkeling van een unieke kaasbehandelingslijn, die wordt gekenmerkt door eenvoud, betrouwbaarheid en flexibiliteit: ‘de compactlijn’.

Door het zo optimaal mogelijk benutten van de mogelijkheden van robots is een kaasbehandelingsinstallatie ontstaan die geschikt is voor alle mogelijke box- en kaasafmetingen/soorten. De compactlijn is leverbaar in vele verscheidene varianten. Zo kan de lijn bijvoorbeeld, naast het plastificeren en plankenwassen, voorzien worden van andere mogelijkheden, zoals inslag en uitslag, etiketteren, banderolleren, omboxen, palletiseren, kratbeladen enz. Dit maakt de compactlijn geschikt voor zowel kaasonderhoud als voor expeditiewerkzaamheden. Met name de toevoeging van het omboxen biedt vele mogelijkheden. Hierbij wordt kaas bij inslag van een transportbox gehaald en op de eigen pakhuisbox gelegd, bij uitslag wordt de kaas van de eigen box gehaald en op een transportbox gelegd.

Octrooi
Naast het unieke van de ongekende mogelijkheden van de compactlijn zijn er ook nog een tweetal octrooien in verwerkt die ervoor hebben gezorgd dat deze compact en eenvoudig is uitgevoerd.

De lay-out van de lijn – met name het boxentransportdeel- wordt altijd klantspecifiek ontworpen, waarbij zo optimaal mogelijk rekening wordt gehouden met de bestaande situatie en logistieke stromen. De lijn is geschikt voor vele kaassoorten, zoals Goudse 4/5, Goudse 12, 16 kg, boerenkaas, vierkanten, rechthoeken etc. Afhankelijk van het boxtype en de lay-out mogelijkheden heeft de lijn een maximale behandelingscapaciteit van 500-600 planken per uur.
Sinds het ontstaan van het idee voor, en de realisatie van, de eerste compactlijn zijn er velen gevolgd en begint de lijn een begrip te worden in kaasrijpend Nederland.

Jong en ervaren
De geschiedenis van de compactlijn op de markt van complete kaasbehandelingsinstallaties is nog jong, om maar even in kaastermen te blijven. De geschiedenis van DERO in de kaas gaat echter bijna 15 jaar! Begin jaren negentig was de directie van DERO betrokken bij de ontwikkeling van de eerste robotinstallatie voor boxbelading in Nederland en is in de tijd daarna betrokken geweest bij implementatie van verscheidene kaasbehandelingsinstallaties. Deze jarenlange ervaring heeft de basis gevormd om te komen tot de ontwikkeling van twee unieke kaasbehandelingssystemen waarbij het toepassen van de robottechniek centraal staat. Want naast de compactlijn voor het plastificeren van kazen, het wassen van planken en het eventueel verrichten van andere bewerkingen heeft DERO ook de “roboparama”, een robotinstallatie voor het paraffineren van de meest uiteenlopende soorten kazen. Door deze ontwikkelingen zijn DERO en kaasbehandeling een onafscheidelijk duo geworden.